Skip to main content

Hvor godt er dit login til din hjemmeside/webshop?

Når du logger ind og ud af din hjemmeside, bruger du dine login-informationer. Brugernavn og kodeord. Det kender du godt.

Det samme gør du dagligt med sociale medier, Netflix, emails og andet som du har en konto hos.

Vi opfordres til ikke at bruge det samme brugernavn og kodeord, fordi hvis Facebook eller en anden service du har konto hos, bliver hacket, så kan dit brugernavn og kodeord bruges til resten af dine konti og du kan miste kontrollen over dine emails og dine profiler på nettet, fordi hackerne laver kodeordet om. Du er med andre ord smidt ud af dit eget online hjem og har ikke længere kontakt til dine kontakter/kunder.

Gode råd

Kodeord

Brug ikke det samme kodeord. Flere steder er det muligt at lave en kodeord som er en sætning med mellemrum (mellemrummet bliver opfattet som et tegn af softwaren). En sætning er noget af det sværeste for en hackers kodeords-knækker-program at gætte.

Her har jeg hos secure.org, undersøgt, hvor svært det er at knække kodeord-sætningen: Jeg gik mig over sø og land

Billede af kodeordstjekker

Kodeord: Jeg gik mig over sø og land

Da min sætning rummer 27 tegn, inkl. mellemrum, og der i det engelske alfabet er 26 bogstaver, så kan regnestykket nogenlunde formuleres som 27^26, altså 27 i 26. potens. Så mange kombinationsmuligheder er der med alfabetet og det antal bogstaver og tegn jeg har brugt. Sætningen er nem at huske fordi det er en børnesang og sikkerheden er i top. Lan en lille huskeremse tilpasset Facebook, Instagram, Google Mail osv. Så står du stærkt.

Brugernavn

Mht din hjemmeside så er standardbrugernavnet “admin”. Det er det første brugernavn der søges på når hackeren skal afprøve login med et kodeord. Det bør laves om til noget andet, dog undgå Æ, Ø, Å fordi de bogstaver ikke findes i det engelske alfabet, og derfor som regel heller ikke fungerer i software. Der kan være undtagelser, men du undgår bøvl hvid du undgår Æ, Ø, Å.

Hedder du Lars, kan dit brugernavn være L4rs, eller lassie eller andet. Dog ikke det samme som det navn du bruger på din hjemmeside, for det vil hackeren også prøve af.

Er du blevet hacket?

Er du i den ulykkelige situation at du er blevet hacket, eller er i tvivl om det, kan jeg undersøge det for dig.

Bare skriv eller ring til mig.

Surf sikkert derude.

De bedste hilsner, Thomas

Thomas Eriksen

Administrator | Webdesigner